24 iun. 2010
My Computer
1.Placa de baza: Aceasta reprezinta cea mai importanta componenta aflata in carcasa ; mai este denumita si placa principala (motherboard). Pe ea se afla aplicate urmatoarele componete: microprocesorul, memoria, alte placi necesare functionarii unor echipamente inserate in locase speciale, numite sloturi. Printre alte placi exista: placa video, placa de sunet, modemul, placa de retea, etc. Pe langa acestea, porturile seriale si paralele servesc la conectarea unor dispozitive periferice, cum ar fi: mouse-ul, imprimanta, modem-ul.
Placa de baza pastreaza legatura si cu celelalte componente ale calculatorului care nu sunt amplasate direct pe ea, prin magistrale (cum ar fi CD-ROM, HDD, FLOPPY DISK).
2 . Sursa - power supply unit (PSU) asigura fiecarei componente din PC cantitatea exacta de current de care are nevoie pentru a functiona. Sursele contin componente periculoase la atingere, de aceea ar trebui desfacute doare de personae calificate in acest domeniu. Sursele obisnuite din calculatoare transforma curentul altfernativ de 110V sau 230V in diverse masuri de curent continuu, de regula 3,3V, 5V si 12V, necesare componentelor din PC.
3. Harddisk-ul (sau harddrive-ul) este principala componenta de stocare non-volatila a datelor intr-un sistem. Compus din elemente electronice si mecanice, harddisk-ul stocheaza datele pe suport magnetic, in mod non-volatil, in conditii normale. Principalii sai parametri sunt viteza de accesare si transfer a datelor si capacitatea. Ca si la memoria RAM, cu cat un harddisk este mai mare si mai rapid, cu atat mai bine. Alegerea unui harddisk depinde mult de tipul de aplicatii care vor rula predominant pe acel sistem (de exemplu, un PC pe care se vor face capturi de material video, va necesita un harddisk in primul rand de capacitate mare, in timp ce un server de fisiere va avea nevoie de harddisk-uri rapide - de obicei sub forma unei solutii RAID). Alt parametru important si adesea trecut cu vederea este dimensiunea memoriei tampon (buffer) a harddisk-ului, necesara pentru stocarea temporara a datelor de pe harddisk. Dimensiunea mai mare a acesteia creste probabilitatea ca datele cautate sa fie continute in ea, la un moment dat, ceea ce sporeste semnificativ performanta globala a harddisk-ului. De retinut si ca harddisk-ul ramane si azi una dintre cele mai lente componente ale sistemului, operatiile de cautare/citire/scriere efectuate la nivelul harddiskului fiind cu (foarte) mult mai lente decat in cazul memoriei RAM. Interfata de lucru a harddisk-ului poate fi IDE, SATA sau, in cazul harddisk-urilor externe, USB.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu