Obiceiuri si traditii de Paste – Saptamana Mare si cele 4 zile Mari de Pasti
Pastele este o sarbatoare a tuturor crestinilor care simbolizeaza biruinta omenirii asupra suferintei, este sarbatoarea care anunta Invierea Domnului Isus Hristos.
Sunt multe traditii si datini de Paste care sunt pastrate din timpuri stravechi, dar poate cele mai importante si pe care ar trebui sa le stie toti cei care sarbatoresc Pastele sunt cele de mai jos:
Saptamana Mare
Saptamana Mare este ultima saptamana inainte de Invierea Domnului Isus Hristos si incepe dintr-o zi de duminica, numita si Duminica Floriilor si tine pana la duminica Pastelui, duminica in care Hristos Invie. Aceasta zi de duminica a Floriilor este ziua cand Isus Hristos a intrat in Ierusalim.
Saptamana Mare simbolizeaza chinurile prin care trece Mantuitorul, de la tradarea lui de catre Iuda, pana la rastignirea pe cruce pe dealul Golgota, precedata de moartea lui si incheiata cu Invierea.
Saptamana Mare este si saptamana in care toate gospodinele fac ultimele pregatiri pentru Sfanta sarbatoare. Ele pregatesc bucatele pentru marea sarbatoare de Paste, inrosesc oua, fac pasca si cozonaci, drob si alte preparate din carne de miel, bucate traditionale sarbatorii Pascale.
Joia Mare
Joia Mare, numita si Joia Patimilor sau Joia Neagra este ultima joi din Postul Pastelui. Aceasta zi este ziua in care se duc la biserica bucate si bautura pentru a fi sfintite, care apoi se impart pentru pomana sufletelor celor morti. In alte regiuni, la biserica se imparte coliva si colaci, caci Joia Mare este considerata ziua aparatoare a mortilor. Se spune ca mortii vin in fiecare an in aceasta zi la vechile lor locuinte, unde stau pana in sambata dinainte de Rusalii.
Tot in Joia Mare este bine a se fierbe si vopsi ouale si se spune ca daca se vor inrosii in aceasta zi, acestea se vor pastra tot anul fara a se strica. Ca o superstitie, se spune ca nu este bine ca in aceasta zi sa dormi, asta pentru cei care au timp si obisnuiesc sa doarma in timpul zilei, caci se spune ca vor fi tot anul lenesi…
Vinerea Mare
Vinerea Mare mai este numita si Vinerea Pastelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra sau Vinerea Seaca. Se numeste Vinerea Pastilor, pentru ca este ultima vineri dinaintea Pastelui, Vinerea Patimilor, pentru ca in aceasta zi a patimit si a fost rastignit Domnul Iisus Hristos. Se numeste Vinerea Seaca, deoarece cei mai multi crestini au obiceiul de a tine post negru, adica nu mananca si nu beau nimic in aceasta zi. Aceasta zi de vineri este ultima vineri din Postul Mare si de aceea aceasta zi se numeste si Vinerea Mare.
In Vinerea Mare a fost rastignit Isus si a murit pe cruce pentru salvarea neamului omenesc de pacate si suferinte. Din acest motiv, Vinerea Mare este si zi in care este bine sa tii post negru, fata apa si mancare, pentru a fi feriti de boli si pentru a avea spor tot anul.
In Vinerea Mare exista ca si traditii principale ducerea de flori la biserica pentru Hristos si trecerea pe sub masa de 3 ori, ceea ce simbolizeaza potignirile Mantuitorului atunci cand si-a purtat in spate propria cruce pentru rastignire. Se spune ca cine se spovedeste si se impartaseste in Vinerea Mare, va fi spovedit si impartasit pentru tot anul.
Se spune ca este bine a te scalda in apa rece de 3 ori in Vinerea Mare, asa cum Ioan Botezatorul L-a botezat pe Hristos in apele Iordanului si astfel vei fi sanatos tot anul. Tot ca si traditie se mai spune ca daca va ploua in aceasta zi, anul va fi unul roditor si imbelsugat, iar daca nu va ploua va fi un an secetos, neroditor.
Sambata Mare
Sambata este ultima zi pentru pregatirile de Paste. Este ziua cand gospodinele prepara cea mai mare parte a mancarurilor traditionale pentru masa de Sfintei sarbatori.
In seara din Sambata Mare spre Duminica Invierii, exista obiceiul de a merge la biserica pentru a asista la Invierea Domnului, pentru a lua lumina si a o duce acasa si la cimitir pentru cei morti, pentru a lua traditionalele Sfinte Pasti (anafura sfintita) si pentru a lua flori sfintite, dintre cele care au fost duse in Vinerea Mare la biserica, flori care se pun acasa la icoane.
Duminica Invierii
In Ziua Sfanta, Duminica Invierii, traditia spune ca oamenii trebuie sa poarte haine curate si noi, ceea ce simbolizeaza primenirea trupului si a sufletului, asa cum se primeneste intreaga natura odata cu primavara.
In dimineata zilei din Duminica Invierii o alta traditie spune sa pui in apa, un ou si un ban de argint si sa te speli cu aceasta apa pe fata. Astfel se spune ca vei avea obrajii rumeni ca oul si tari precum banul si in plus, vei avea si un an cu belsug.
Masa din prima zi de Pasti este un prilej de reunire a familiei si a fi langa cei dragi. Ca si bucate traditionale care nu ar trebui sa lipseasca dupa masa de Pasti sunt ouale rosii, drobul si friptura de miel, pasca cu branza si vinul rosu.
Tot in aceasta zi este motiv de bucurie si pentru copii, caci este ziua cand vine iepurasul cu cosuletul plin de oua si cadouri. Iepurasul este si simbolul fertilitatii, care a fost o pasare ranita si pentru a nu muri a fost transformata de o zeita in iepuroaica, dar care totusi dupa transformare depunea oua, iar de aici a venit si vorba “vine iepurasul cu oua”.
In asteptarea Pastelui si a iepurasului, va dorim tuturor o primavara frumoasa si sarbatoarea Pastelui sa va aduca multa sanatate si bucurie!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu