30 mar. 2010

Obiceiuri si traditii de Paste - Saptamana Mare si cele 4 zile Mari de Pasti

Obiceiuri si traditii de Paste – Saptamana Mare si cele 4 zile Mari de Pasti

Pastele este o sarbatoare a tuturor crestinilor care simbolizeaza biruinta omenirii asupra suferintei, este sarbatoarea care anunta Invierea Domnului Isus Hristos.

Sunt multe traditii si datini de Paste care sunt pastrate din timpuri stravechi, dar poate cele mai importante si pe care ar trebui sa le stie toti cei care sarbatoresc Pastele sunt cele de mai jos:

Saptamana Mare

Saptamana Mare este ultima saptamana inainte de Invierea Domnului Isus Hristos si incepe dintr-o zi de duminica, numita si Duminica Floriilor si tine pana la duminica Pastelui, duminica in care Hristos Invie. Aceasta zi de duminica a Floriilor este ziua cand Isus Hristos a intrat in Ierusalim.

Saptamana Mare simbolizeaza chinurile prin care trece Mantuitorul, de la tradarea lui de catre Iuda, pana la rastignirea pe cruce pe dealul Golgota, precedata de moartea lui si incheiata cu Invierea.

Saptamana Mare este si saptamana in care toate gospodinele fac ultimele pregatiri pentru Sfanta sarbatoare. Ele pregatesc bucatele pentru marea sarbatoare de Paste, inrosesc oua, fac pasca si cozonaci, drob si alte preparate din carne de miel, bucate traditionale sarbatorii Pascale.

Joia Mare

Joia Mare, numita si Joia Patimilor sau Joia Neagra este ultima joi din Postul Pastelui. Aceasta zi este ziua in care se duc la biserica bucate si bautura pentru a fi sfintite, care apoi se impart pentru pomana sufletelor celor morti. In alte regiuni, la biserica se imparte coliva si colaci, caci Joia Mare este considerata ziua aparatoare a mortilor. Se spune ca mortii vin in fiecare an in aceasta zi la vechile lor locuinte, unde stau pana in sambata dinainte de Rusalii.

Tot in Joia Mare este bine a se fierbe si vopsi ouale si se spune ca daca se vor inrosii in aceasta zi, acestea se vor pastra tot anul fara a se strica. Ca o superstitie, se spune ca nu este bine ca in aceasta zi sa dormi, asta pentru cei care au timp si obisnuiesc sa doarma in timpul zilei, caci se spune ca vor fi tot anul lenesi…

Vinerea Mare

Vinerea Mare mai este numita si Vinerea Pastelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra sau Vinerea Seaca. Se numeste Vinerea Pastilor, pentru ca este ultima vineri dinaintea Pastelui, Vinerea Patimilor, pentru ca in aceasta zi a patimit si a fost rastignit Domnul Iisus Hristos. Se numeste Vinerea Seaca, deoarece cei mai multi crestini au obiceiul de a tine post negru, adica nu mananca si nu beau nimic in aceasta zi. Aceasta zi de vineri este ultima vineri din Postul Mare si de aceea aceasta zi se numeste si Vinerea Mare.

In Vinerea Mare a fost rastignit Isus si a murit pe cruce pentru salvarea neamului omenesc de pacate si suferinte. Din acest motiv, Vinerea Mare este si zi in care este bine sa tii post negru, fata apa si mancare, pentru a fi feriti de boli si pentru a avea spor tot anul.

In Vinerea Mare exista ca si traditii principale ducerea de flori la biserica pentru Hristos si trecerea pe sub masa de 3 ori, ceea ce simbolizeaza potignirile Mantuitorului atunci cand si-a purtat in spate propria cruce pentru rastignire. Se spune ca cine se spovedeste si se impartaseste in Vinerea Mare, va fi spovedit si impartasit pentru tot anul.

Se spune ca este bine a te scalda in apa rece de 3 ori in Vinerea Mare, asa cum Ioan Botezatorul L-a botezat pe Hristos in apele Iordanului si astfel vei fi sanatos tot anul. Tot ca si traditie se mai spune ca daca va ploua in aceasta zi, anul va fi unul roditor si imbelsugat, iar daca nu va ploua va fi un an secetos, neroditor.

Sambata Mare

Sambata este ultima zi pentru pregatirile de Paste. Este ziua cand gospodinele prepara cea mai mare parte a mancarurilor traditionale pentru masa de Sfintei sarbatori.

In seara din Sambata Mare spre Duminica Invierii, exista obiceiul de a merge la biserica pentru a asista la Invierea Domnului, pentru a lua lumina si a o duce acasa si la cimitir pentru cei morti, pentru a lua traditionalele Sfinte Pasti (anafura sfintita) si pentru a lua flori sfintite, dintre cele care au fost duse in Vinerea Mare la biserica, flori care se pun acasa la icoane.

Duminica Invierii

In Ziua Sfanta, Duminica Invierii, traditia spune ca oamenii trebuie sa poarte haine curate si noi, ceea ce simbolizeaza primenirea trupului si a sufletului, asa cum se primeneste intreaga natura odata cu primavara.

In dimineata zilei din Duminica Invierii o alta traditie spune sa pui in apa, un ou si un ban de argint si sa te speli cu aceasta apa pe fata. Astfel se spune ca vei avea obrajii rumeni ca oul si tari precum banul si in plus, vei avea si un an cu belsug.

Masa din prima zi de Pasti este un prilej de reunire a familiei si a fi langa cei dragi. Ca si bucate traditionale care nu ar trebui sa lipseasca dupa masa de Pasti sunt ouale rosii, drobul si friptura de miel, pasca cu branza si vinul rosu.

Tot in aceasta zi este motiv de bucurie si pentru copii, caci este ziua cand vine iepurasul cu cosuletul plin de oua si cadouri. Iepurasul este si simbolul fertilitatii, care a fost o pasare ranita si pentru a nu muri a fost transformata de o zeita in iepuroaica, dar care totusi dupa transformare depunea oua, iar de aici a venit si vorba “vine iepurasul cu oua”.

In asteptarea Pastelui si a iepurasului, va dorim tuturor o primavara frumoasa si sarbatoarea Pastelui sa va aduca multa sanatate si bucurie!

24 mar. 2010

Buna Vestire

În această lună, în ziua a douăzeci şi cincea, Bunavestire a preasfintei stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoarea şi pururea Fecioara Maria.

AnnonciationIubitorul de oameni şi Milostivul Dumnezeu, Care pururea poartă de grijă neamului omenesc, întocmai ca un Părinte plin de dragoste, văzând făptura mâinilor Lui înrobită şi chinuită de diavol şi împinsă către patimile cele pline de ocară şi supusă închinării la idoli, a găsit cu cale să trimită pe Fiul Său cel Unul-Născut, pe Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască neamul omenesc din mâinile diavolului. Şi, pentru că a voit ca acest lucru să rămână ascuns nu numai de diavol, ci chiar şi de puterile cele cereşti, a încredinţat taina aceasta unuia singur dintre arhangheli, preamăritului Gavriil. Deci arhanghelul venind în cetatea Nazaret, i-a grăit ei: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine! Iar aceea a răspuns: Cum va fi mie aceasta? Şi el a zis: Duhul Sfânt va veni asupra ta şi puterea Celui preaînalt te va umbri. Iar Fecioara a grăit: Iată, roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău. Şi îndată cu cuvântul arhanghelului şi al ei, a zămislit în preacuratul său pântece pe Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu, mai presus de fire, Care este Înţelepciunea şi Puterea cea ipostatică a Lui, cu umbrirea şi cu venirea asupra ei a Duhului Sfânt. De atunci s-au săvârşit, prin rânduiala lui Dumnezeu, tainele Cuvântului lui Dumnezeu, pentru mântuirea şi izbăvirea noastră. Căruia se cuvine slava şi stăpânirea în veci. Amin.

Tot în această zi, pomenirea sfântului părintelui nostru Senufie, purtătorul de semne, care în pace s-a săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea sfintelor muceniţe Pelaghia şi Teodosia, care prin sabie s-au săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea unui călău care, ajungând la cunoştinţa lui Hristos şi închis fiind într-o temniţă întunecoasă, s-a săvârşit acolo din viaţă.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

sus

16 mar. 2010

Vestitorii primaverii

S-a încheiat şi luna ianuarie a acestui an. O lună cu vreme tare schimbătoare. Au fost şi zile foarte reci, cu viscol, zăpadă, alunecuş, ger straşnic, dar au fost şi zile foarte călduroase, nefiresc de calde pentru această lună de iarnă. După mai multe zile reci, ploioase ca pentru o toamnă târzie, februarie a început cu un soare surâzător, care a mângâiat cu razele sale întreaga natură. Chiar dacă până la venirea propriu zisă a primăverii vor mai trece încă multe săptămâni, tot mai multe semne „minunate” ne vestesc că primăvara e pe cale şi se apropie cu paşi repezi. Am văzut deja primii ghiocei! Atât de gingaşi, de frumoşi, de delicaţi. Aparent sunt atât de fragili, dar ei sunt primii „curajoşi” care înfruntă frigul iernii, zăpada, gheaţa, vântul … şi scot la iveală micile lor floricele albe, vestind cu veselie că natura se pregăteşte să renască. Sunt primii vestitori ai primăverii. Şi cât ne mai bucură să-i vedem, să-i admirăm, să-i aducem în casele noastre, să-i oferim celor dragi. Ne amintim şi de poeziile copilăriei, atunci când învăţam să admirăm tot ce-i frumos în jurul nostru:

Firicel, ghiocel Fruntea ţi-o ridică Tu nu asculţi stropii mulţi Cum din streşini pică.

Stropul mic, pic cu pic A topit ninsoarea Catinel, ghiocel Îşi înalţă floarea.

Ghiocel, clopoţel Chiar de-i nea afară Tu ne porţi, pe la porţi Zvon de primavară…..

Petice de zăpadă topindu-se în lumina soarelui, mugurii copacilor, iarba ce se iveşte pe ici pe colo, gâzele ce îndrăznesc să scoată capul afară, păsărele ciripitoare…. astfel ne-a bucurat Dumnezeu într-această zi de început de februarie!

9 mar. 2010

Cadoul ideal de 8 martie

Inel in aur alb 18K cu diamante albe si negre in taietura briliant
Trandafiri
Un set de cosmetice
Apa de parfum Cacharel Amor Amor Tentation
Mascota din Plus Daisy Duck
Ciocolata
Masina visurilor orcarei femei
Leptop cadoul ideal pentru o persoana iubita
Tricou personalizat cu numele persoanei iubite
Breloc metalic compus din patru inimioare si o eticheta metalica ce poate fi inscriptionata cu numele tau si al persoanei iubite.

8 mar. 2010

PUYA a revoluționat Oradea de 8 martie la Lotus Center

De la Piața Cetate traficul rutier în direcția spre Nufarul era blocat. Se mergea bara la bara. Dupa 20 de minute de mers cu viteza întai am ajuns în zona Lotus. Poliția Rutieră dirija circulația cu prioritate spre Lotus. Parcările erau pline, benzile de circulație din incinta la fel, parcarea subterană arhi-plină. Singura soluție a fost curtea interioară a mall-ului, zona privată.

La intrarea principală dinspre strada Nufărului oamenii se îmbulzeau să intre și așteptatu afară vreo 200 de persoane. Era agitație foarte mare, ca la zilele orașului, pe vremurile bune. Mall-ul gemea de lume, plin ochi, iar în zona cupolei mari nu se putea ajunge. Se circula totuțși foarte încet prin aglomerație. Puya era pe scenă, basul vibra în toți pereții și toți cântau “sus pe bar, hai, hai sus pe bar!…” În zona ciupercușei Orange, niște fetițe de vreo 5 anișori legau câteva cuvinte și vrăjite de melodie îngânau “ai cen ceingi dă uăăld!….”

Nu am mai văzut de mult așa ceva la Oradea și niciodată atâta lume la Lotus. Chiar si fetele de la marketing au spus că nici al deschiderea noii aripi Carrefour n-a fost atâta lume. Puya a isterizat Oradea și a blocat traficul, a mobilizat mii de oameni. Un singur om a făcut senzație adevărată! Numai respect!

4 mar. 2010

Aniversarea lui Mihai Eminescu

" Aceasta este o adunare de cateva personane care vor sa planuiasca cate ceva,fiecare are scris pe biletelu din mana un anumit plan care are sa descopere rau facatori din oras.Organizatia este una mobila cand un anumit grup cand altul. Organizatia are mai multe fete decat baietzi." Ar fi fost destul de interesant daca ar fi fost macar un pic de adevar in ceea ce am zis mai sus dar nu. Totul se intampla la... Aniversarea lui Mihai Eminescu: In data de 15 Ianuarie 2010 la aniversarea de 121 de ani de la moartea sa. Un grup de elevi printre care am participat si eu la recitarea unor poezii din colectia valoroasa a lui Mihai Eminescu. Festivitatea a fost indrumata de d-na profesoara Iova Ana-Maria. Mai multe poze gasiti pe site-ul scolii, sectiunea evenimente:http://cobra.rdsor.ro

1 mar. 2010

De Martisor

Iată că a venit şi 1 Martie! Chiar dacă afară încă nu se simte deplin venirea primăverii, cel puţin calendaristic am intrat în prima lună de primăvară. După zilele friguroase, de iarnă veritabilă, din ultima săptămână, „asortate” chiar cu zăpadă din belşug în mai multe zone ale ţării, soarele a început să îşi arate timid razele sale. Încet, încet, afară se va încălzi, pomii vor înflori, floricele vor umple pământul de mireasmă şi frumuseţe, păsărelele se vor întoarce la cuiburi şi vor umple văzduhul de trilurile lor, oamenii vor părăsi căldura căminelor şi vor ieşi la muncile pământului, copii vor muta jocul lor din casă în mijlocul naturii…. Întreaga natură va renaşte şi viaţa va relua acest ciclu minunat, pe care Creatorul l-a aşezat în ordinea lucrurilor şi în legile firii. E Mărţişor şi, după datină, dăruim flori şi mărţişoare persoanelor dagi de lângă noi.În semn de preţuire, de dragoste şi respect. Un simbol străvechi al vieţii ce renaşte şi înfloreşte odtă cu oamenii, an de an, generaţie de generaţie. Tuturor mamelor, femeilor, tinerelor sau copilelor, un gând bun, o urare sinceră de sănătate şi fericire şi o viaţă frumoasă, înflorind odată cu primăvara… La mulţi ani de Mărţişor!